Muziekschool Bass

Velen zullen het, op weg naar de binnenstad, wel eens gezien hebben, Bass Muziek, de muziekschool aan de kop van de Singelweg. De school werd in 2011 opgericht door Tsjeld van Westen. Als student aan het conservatorium is het niet makkelijk om in een orkest terecht te komen. Dus kwam hij op het idee een eigen muziekschool te beginnen. Hij kreeg hulp van zijn broer, die accountant was. Toen deze een gezin stichtte, runt van Westen in zijn eentje het bedrijf.

“Het was niet makkelijk om een pand te vinden“, vertelt hij. Maar bij toeval zag hij op marktplaats dat er een ruimte werd aangeboden, en nu ziet Bass muziek al ruim 20 jaar in de Korreweg. Natuurlijk is een muziekschool zonder leerlingen niets, dus moest er flink geworven worden. Online-advertenties, langsgaan bij scholen, flyers uitdelen. Heel langzaam maar zeker begon het te lopen, vooral door mond-op-mond reclame. Op dit moment heeft de muziekschool 250 leerlingen. Het zijn voor het merendeel kinderen uit het basis- of middelbaar onderwijs, maar ook ouderen die op latere leeftijd een instrument willen bespelen. Erg handig, want die zijn veel flexibeler in hun tijd. Daarom is de school open van ’s ochtends tot ’s avonds. De lessen zijn veelal 1 op 1, maar soms wordt aan kleine groepen lesgegeven. Iedereen kan op elk moment instappen, maar moet dan minimaal een kwartaal lessen blijven volgen. Alle lessen duren een half tot één uur, maar het is wel handig om thuis elke dag te oefenen. Van Westen is altijd druk bezig met de planning. De tarieven zijn per half uur, maar kunnen worden omgerekend naar een uur of 45 minuten. In duo’s is het per persoon wat goedkoper, en mensen boven de 2 betalen meer dan jongeren of kinderen. Het Jeugdfonds sport en cultuur zorgt ervoor dat kinderen uit gezinnen met weinig geld toch een instrument kunnen leren bespelen en betalen soms het lesgeld en/of benodigdheden. Dat is op de site van Bass aan te vragen.

Om een instrument te bespelen, is het handig om een goede motoriek te hebben. Omdat kinderen minder buiten spelen, is dat de laatste jaren steeds minder geworden. Dat maakt het bespelen van een instrument moeilijker, maar zeker niet onoverkomelijk. En des te meer een uitdaging. 

Leerlingen kunnen kiezen uit 11 instrumenten. Piano, gitaar en drums (gegeven door van Westen zelf) zijn het meest populair, maar je kunt ook cello, saxofoon, keyboard of trompetles krijgen. Ook wordt er zangles gegeven. Om kennis te maken, kun je voor ieder instrument een gratis proefles volgen. Kinderen kunnen, als ze dat willen, een keer per jaar voorspelen voor bijvoorbeeld ouders en familie. De lessen worden veelal aangepast aan de wensen van de leerlingen. Als men bepaalde liedjes wil leren spelen, en andere niet, is dat meestal mogelijk.

Naast van Westen, telt Bass Muziek op dit moment nog 12 andere docenten. Het zijn veelal freelancers, die naast hun studie aan het conservatorium een bijbaantje hebben, of nog elders lesgeven of zelf spelen. Het is lastig om goede docenten te vinden. Op het conservatorium zitten veel internationale studenten, die vaak na hun studie weer teruggaan. 

Naast de locatie aan de singelweg, geeft Bass op reguliere basis ook les op huis de B, de BSO in de Schildersbuurt. Ook is er nog een tweede locatie waar men af en toe les geeft. Er zijn plannen voor uitbreiding: op termijn wil men ook klarinet- en vioollessen aanbieden.

Meer informatie is te vinden op de website van muziekschool Bass: www.bassmuziek.nl.